Украинец, пренасял марихуана през границата, остава в ареста

Крими

31-10-2014, 17:22

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Мярка за неотклонение задържане под стража наложи Бургаския окръжен съд на украинския гражданин Леонид Шоклер. Срещу него е образувано досъдебно производство за контрабанда. На 28.този месец около 12,20 ч. на трасе за обработка на изходящите автомобили от Република България към Република Турция на ГКПП „Малко Търново“ той е направил опит да пренесе през границата на страната без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите 200 гр. марихуана. Шоклер опитал да прекара през границата  огнестрелно оръжие – револвер „Taurus 4 mm Flober“ с 9 броя патрони в барабана в нарушение на Закона за оръжията. 
Прокуратурата поиска спрямо Шоклер да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение.  След прецизиране на фактите, предстои повдигане на нови обвинения за допълнително открити у него 50 броя патрони и 180 гр. амфетамини, допълни държавният обвинител. Той добави, че има реална опасност задържания да се укрие или да извърши престъпление.
 Защитникът на Шоклер пледира да му бъде определена по-лека мярка за неотклонение. Той посочи, че откритите вещи не представляват обичайните количества контрабанда на наркотични вещества, а са били предназначени за лична употреба на подзащитния му. 
 Шоклер помоли Окръжен съд – Бургас да го остави на свобода и обеща да се явява, като бъде призоваван чрез защитника му. 
Съдът обърна внимание, че Шоклер няма постоянен адрес за пребиваване в България и прие, че мярка за неотклонение задържане под стража се явява подходящата към настоящия момент.
 Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас в 3-дневен срок. В случай на жалба, делото във въззивния съд е насрочено за 06.11.2014 г.