Кметът на София получи почетния знак на БАН

Академиците отличиха Фандъкова като достоен градоначалник

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи днес почетния знак на БАН от нейния председател акад. Стефан Воденичаров на официална церемония по случай 145 годишнината на академията, предаде БТА.

"Връчвам почетния знак с дълбока благодарност и признание за това, че имаме такъв достоен кмет", посочи Воденичаров в присъствието на академици и професори.

За приноса й към БАН кметът на София получи и отличителен знак от председателя на академията. "Връчвам този знак с дълбока признателност от името на всички тук", отбеляза Воденичаров.

"Голяма чест за мен като кмет и за Столичната община като институция, която има грижата за града, е да получа това признание", каза кметът. "Твърдо съм убедена, че БАН е призвана да помага за развитието на страната и на града. Всички инициативи, които направихме заедно допринасят много за това науката да влезе в управлението на града", отбеляза Фандъкова.

Тя поздрави учените, че благодарение на усилията им, БАН се отвори за обществото. Кметът на София подчерта важността на участието на учените от БАН в Експертния съвет по наука в Столичната община, както и това, че решенията, които се вземат в общината могат да бъдат поставени на научна основа благодарение на учените от академията.