Почитаме народните будители на България

Честит празник!

На 1 ноември България почита народните будители - книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, дейците на борбата за независима българска църква, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов,Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов и много други.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив.
От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.
През 1945 година празникът е забранен от комунистическия режим.
Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Денят на народните будители ще бъде отбелязан с различни празнични прояви в цялата страна.

От 11.00 часа в сградата на Община Котел служебният министър-председател проф. Георги Близнашки ще разговаря с кмета на града Христо Киров. От 11.30 часа на пл. „Възраждане“ в града проф. Близнашки ще участва в тържествен ритуал по случай празника на Котел, където ще произнесе слово.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще посети Панагюрище по случай Деня на народните будители.

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова ще участва в церемонията по тържественото издигане на националния флаг по повод Деня на народните будители. От 9.30 часа министър Коларова ще присъства в Гербовата зала на награждаването от страна на президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ първа степен на акад. Стефан Воденичаров за неговите заслуги за развитието на науката в България.

От 12.00 часа в Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов ще връчи високото отличие „Следовник на народните будители 2014”.

На нос „Свети Яни” на мястото, където е съществувал манастира „Свети Йоан Предтеча” от VI век до 50-те години на XX век, негово преосвещенство Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит ще произнесе напътствено слово и ще отслужи водосвет по повод на Денят на Будителите.

В 12.00 часа пред паметника на Паисий Хилендарски във Варна делегации на българи от Румъния, Молдова, Украйна и от Асоциация на българите по света ще поднесат венци по повод Деня на будителите. От 14.30 в Голямата зала общината ще бъде открито Общото събрание на Асоциацията на българите по света и ще се проведе петата редовна сесия на Парламента на българите.
Във връзка с Деня на будителите кметът на Стара Загора-Живко Тодоров ще направи дарение от 250 книги на читалища, библиотеки и училища в общината.