120 филми от 27 държави на Банскофилмфест

Фестивалът започва на 25 ноември

За четиринадесета поредна година курортът Банско ще бъде домакин на Международния фестивал на планинарските филми Банскофилмфест, който ще се проведе между 25 и 30 ноември.

И тази година програмата ще представи невероятни филми, свърдани с всички видове екстремни спортове, планинарска култура и приключения на открито, съобщи bansko.net.

До участие в тазгодишното издание на фестивала са допуснати 120 филма от 27 държави. Ето и филмите, които на всяка цена трябва да гледате:

"Еребус, закъснялата операция" на Шарлот Парди и Питър Бъргър" е посветен на катастрофиралия в Антарктида пътнически самолет с 257 души на борда и необикновената операция по спасяването на оцелелите.

"Последното голямо изкачване" на Аластър Лий е носител на наградата "Най - добър катерачен филм" от фестивалите на планинарнския филм Уанака (Нова Зеландия), Бнаф (Канада) и Краков (Полша). Лентата проследява Шон Стерли Лийъри, Джийсън Пикълс и Лио Хоулдинг и тяхното изкачване на връх Улветана.

"Капитанът на Шакълтън" на Лиан Пули проследява историята на Британската трансантарктическа експедиция на сър Ърнест Шакълътън и нейния злощастен опит да покори Южния полюс. Акцентира се върху подвига на няколко мъже от екипажа, които успяват да достигнат до норвежка китоловна база след кошмарно арктическо плаване при невъзможни климатични условия.

За любителите на екстремните спортове и качествената кинематография е филмът на Ръсол О.Буш "Лешоядите на Тибет", както и филмът на Алисън Ото, посветен на Елизабет Хоули  "Пазителката на планините".