Италия пуска безплатен Wi-Fi навсякъде

У нас Соломон и Гергана Паси задвижиха Wi-Fi идеята

Нов законопроект в Италия предвижда въвеждането на повсеместен, безплатен Wi-Fi достъп до интернет на територията на цялата страна, съобщава Engagdet. Над 100 законодатели са инициатори на новото правило, пише investor.bg.
Идеята е през следващите 3 години да бъдат похарчени над 5 млрд. евро, за да се оборудват обществени места като търговски центрове, аерогари, съдебни зали и таксита с безплатен Wi-Fi достъп.
Очаква се инициативата да осигури допълнителен ръст на икономиката, да намали изоставането на страната от останалата част на Европа по отношение на проникването на широколентов интернет.
Проектът ще даде тласък на електронното правителство и други цифрови услуги. Финалният вариант на законопроекта ще бъде внесен за разглеждане към средата на 2015 г.
Проникването на широколентов интернет със скорост над 30 Mbps в момента е под 1 процент в Италия - при среден показател за Европа от 6 процента, показват данни на Политехническия университет в Милано. Анализаторите обясняват този факт с високата цена на интернет услугата и липсата на съответна инфраструктура на Апенините.