От ГЕРБ чакат коалиционно споразумение с Реформаторите

Новините

02-11-2014, 19:18

Снимка:

btvnews.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Въпросът Радан Кънев - премиер не е обсъждан

ГЕРБ и Реформаторският блок продължават във вторник преговорите след над 6-часова среща днес. От ГЕРБ очакват коалиционно споразумение като следваща стъпка, за да има правителство, каза след срещата Томислав Дончев, който е част от преговорния екип на ГЕРБ. ,.Необходими са предложения от страна на Реформаторския блок – техните виждания за структура, персонален състав на Министерски съвет и секторите, по отношение на които имат готовност да носят отговорност, каза Дончев .

„Към момента това, което спира процеса по изготвяне на коалиционно споразумение, е липсата на този текст. Когато имаме предложения, преговорите могат да продължат”, добави Дончев. По неговите думи следващата необходима стъпка, за да има правителство, е коалиционно споразумение.

„Имаме общ документ, който единява волята, вижданията, целите, принципите и приоритетите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Тази нощ предстои да бъде редактиран и окончателно приет утре сутринта. След това имаме намерението този общ документ да бъде представен на вниманието както на Патриотичния фронт, така и АБВ. Надявам се в този период на време текстът да бъде обществено достояние”, заяви Томислав Дончев.
„Отнасяме се с уважение от необходимостта да протекат още вътрешни консултации, но часовникът оттук-нататък цъка много безмилостно. Ако имаме силна политическа формула, нямаме никакво основание да бавим и да чакаме. Ако ще имаме правителство, изобщо не е необходимо да се изчерпва срокът докрай. Ако има съгласие, готовност, обща воля, сме в състояние да внесем в Народното събрание предложение за Министерски съвет и по-рано от предвидения в Конституцията срок”, уточни той.

Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство.

„Срещата изчисти част от текстовете. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще огледаме и двете групи. На практика общо взето сме приключили с програмната декларация по ключови приоритети. Има 20 отделни теми по отделни приоритети, които са обяснени за програмна декларация достатъчно подробно с подточки”, заяви Кунева.

На въпрос дали е обсъждан въпросът, че от ГЕРБ са готови да подкрепят кандидатура на Радан Кънев за премиер, Меглена Кунева заяви: „Това не е било предмет на обсъждане. Казахме с какво ще се занимаваме. Това е интересно, но ние се концентрирахме върху програмната декларация. До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи. Ако тя бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Когато има програма, ще се намерят подходящи хора, които да я изпълнят”.

Механизмът за взимане на решения, ще го обсъдим утре, каза още Кунева. По думите на Кунева това ще стане в обсъждане на парламентарната група на Реформаторския блок. Ние имаме приоритети и инициативи, които са изключително важни, не сме говорили за министерства, които се опитваме да предлагаме, коментира Кунева. „Докато все още тази програма не е станала факт, следващия кръг на преговорите не се задвижва. Тази програма е възможно най-доброто, което можем да постигнем. Оттук нататък ще постъпим с необходимата отговорност – как и кой”, заяви Кунева.

В момента виждам много силна ангажираност от страна на ГЕРБ да управляват, каза още Кунева. Ние ще поемем политическа отговорност. Знам, че в момента съставянето на кабинет е изключително рисково. Страната е в нелеко положение. Трябва да оправим с изключителна скорост споразумението за партньорство. Изтърваме много важни възможности, каза още Кунева. По думите й, това, че вече има програмна декларация по ключови приоритети е много добра стъпка напред, но посочи, че тези 20 приоритета, не определят министерствата.ГЕРБ са мандатоносител и е нормално да бързат, за да имат по-бързо по-ясна програма за управление,нещата вървят по план, посочи Кунева.Божидар Лукарски от Реформаторския блок каза, че тази програма ще бъде изпратена на Патриотичния фронт и на АБВ.