МВР започва акция Зима

Животът

03-11-2014, 08:25

Снимка:

БТА

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Превантивните мерки ще се насочат и към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника

През месец ноември на територията на страната се организира традиционната акция „Зима“, в рамките на която ще се проведат две кампании - „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към водачите на пътни превозни средства и „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“, насочена към пешеходците. Това съобщават от пресслужбата на МВР.

В периода 03. 11. – 16. 11. 2014 г. дейността на службите за контрол и на служителите с правомощия за работа по Закона за движението по пътищата ще бъде насочена към превенция и чрез предоставяне на практически препоръки за: безопасно шофиране при зимни условия; оборудване на автомобилите с аптечка, обезопасителен триъгълник; пожарогасител и светлооотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – подходящи за сезона гуми, вериги за сняг, замяна в миещото устройство на водата с незамръзващ препарат, изправност на отоплителната система; преглед на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство и др.

Превантивните мерки ще се насочат и към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника. На велосипедистите ще се обръща внимание за задължението за използване на светлоотразителна жилетка при управлението на превозното средство извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

През периода 17. 11. – 30. 11. 2014 г. ще се проведат специализирани полицейски операции, в т. ч. и по метода „Широкообхватен контрол“, насочени към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи.

Кампанията „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“ ще се проведе от 10. 11. до 16. 11. 2014 г. През периода, обявен като „Седмица на пешеходната безопасност”, ще се извършва активен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане от пешеходците, както и за даване на предимство от водачите на пешеходците. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции.

През деветте месеца на 2014 година на територията на Разградска област са настъпили 290 пътно-транспортни произшествия с 10 загинали и 94 ранени граждани. В сравнение със същия период на 2013 г. общият брой на ПТП е намалял от 329 на 290, тежките ПТП са намалели от 83 през 2013 на 75 през 2014 година, броят на загиналите е с 2 по-малко, а ранените са намалели от 105 на 94. В 97% от случаите катастрофите са настъпили по вина на водача.