Осъдиха убиец на котка в Преслав

Мъжът пребил до смърт животното с кол

Убиец на котка ще лежи една година в затвора, след като Окръжният съд в Шумен потвърди издадена от магистратите във Велики Преслав присъда срещу 21-годишния Евгени И. за жестокост към гръбначно животно и едро хулиганство - оказана съпротива на полицай. Решението на съда е окончателно, пише "Всеки ден".

 Случаят е станал в началото на март т. г. в преславското село Имренчево. Евгени живеел в една къща с вуйчо си Марин Маринов и много често се карали за щяло и нещяло. На 10 март вуйчото и семейството му тъкмо се канели да си лягат, когато чули откъм коридора на къщата звуци от тъпи удари и човешки стъпки. Оказало се, че Евгени бил взел един кол и ударил с него по главата котката на Маринови, докато я убие. Без да се обяснява, племенникът отворил стаята на вуйчо си и метнал върху тялото на Марин трупа на котката.

 Като си познал домашния любимец, мъжът изпаднал буквално в шок. Намерил веднага кмета на селото и му разказал за случката. От телефона му подали жалба до полицията и Маринов се прибрал вкъщи. На двора обаче го чакал разгневен племенникът. Ударил и вуйчо си с дървения кол по главата, възрастният мъж едва се спасил с бягство на улицата. Скоро след това дошли полиция и линейка, но младежът се нахвърлил и на полицаите. При опит да го задържат двамата униформени се пързулнали в непочистената кал из двора заедно с побойника, но той успял да стане и да нарита едното ченге три пъти в гърдите.

 За хулиганството Евгени получил година затвор, за котката - шест месеца, защото пред съда не било доказано първоначалното обвинение от прокуратурата за особено мъчителен начин при причиняването на смъртта, а останало само с особена жестокост. Окръжният съд в Шумен определи общо наказание от година в затвора. Евгени И. е стар познайник на полицията и известен пироман. През 2011 година се обидил нещо на пастрока си и му подпалил апартамента. Тъкмо пожарът се разгарял, когато изведнъж му станало жал за втория му татко и се обадил на 112 да изгасят огъня, който сам подпалил.