Започва работа по пречиствателната станция в Тервел

Животът

03-11-2014, 09:55

Снимка:

Община Тервел

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ученици от Тервел ще даряват книги на Бигорския манастир в Македония

Финансирането от 5 млн. лв. е по Оперативна програма "Околна среда"

Решение на Върховния административен съд от 30 октомври т.г. потвърди правилността на избора на изпълнител за пречиствателната станция, направен от Община Тервел . Така , след дългите процедури по обжалването на поръчката, най-после стана възможно да бъде подписан договор за изпълнението на обекта с избрания от Община Тервел изпълнител.

Пречиствателната станция в Тервел е обект, за който бе осигурено финансиране в рамките на проекта за водния цикъл на Тервел , т.е. чрез Оперативна програма "Околна среда". След като чрез същия проект се изгради канализация за всички абонати в Тервел и се подмени водопроводът на улиците, на които бе изградена канализация, следва да се осигури пречистването на отпадните води от целия град - от старите и новите канализационни клонове. Това може да стане, когато съществуващата и неработеща към момента пречиствателна станция бъде реконструирана, разширена и модернизирана.Точно тази инвестиция бе включена в проекта за воден цикъл на града и след неговото одобряване от МОСВ започна подготовката за възлагането на договора за изпълнението й - изработване на документи за обявяване на обществената поръчка,обявяване , разглеждане на постъпили четири оферти и класиране на участниците. След година и половина, преминала в съдебни дела, все пак настъпи моментът за сключване на договор. Избраният изпълнител е Консорциум "Скития" - дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите от съдружници "Понстройинженеринг»ЕАД - гр.Бургас, «Прострийм груп» ЕООД- гр.София и «Уотър Енвайро Проджект» ЕООД -гр.София. Всеки от тримата участници има конкретни ангажименти за изпълнението на договора, което ще протече в три основни етапа - изготвяне и съгласуване на работен проект, строителни работи , доставка, монтаж и пуск на работното оборудване на пречиствателното съоръжение. Стойността за изпълнение на тези дейности е 5 097 375,00 лв. без ДДС. Строителен надзор за изпълнението и пуска на новия обект ще изпълнява добричката фирма 'ЕСМ" ЕООД - избрана също след открита процедура по реда на Закона за обществените поръчки.

Пречиствателната станция на Тервел се намира непосредствено до регулационната граница на града , в посока изход към пътя за с. Безмер. Съоръжението е въведено в експлоатация през 90-те години на миналия век. То не може да изпълни функциите си поради остарялото оборудване и малкия си капацитет, в който не е разчетена необходимостта канализация да ползват всички жители на града. Чрез новата инвестиция това ще стане възможно. Изпълнението на обекта трябва да приключи до края на следващото лято.