Наградиха кюстендилски ученици на национален конкурс

Десет стипендии спечелиха в седем различни области

Кюстендилски ученици бяха наградени за своето участие в ХVІ национален конкурс на фондация Еврика "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството". Церемонията по награждаване на лауреатите се състоя в Националния политехнически музей в София. Отличията бяха връчени от доц. д - р Таня Иванова от Института за космически изследвания и технологии на БАН.

Лъчезар Станчев и Томас Расулски от от ПМГ "Проф. Емануил Иванов", Кюстендил с научни ръководители Антон Сотиров и Росица Везенкова спечелиха първо място за научна разработка на тема "Космически, геоложки, атмосферни и антропогенни фактори, влияещи на общия радиационен фон".
На второ място бе класиран Томислав Скандалиев от I ОУ „Св. св. Кирил и Методий", Кюстендил с научен ръководител Христофор Иванов за научна разработка на тема "Практическо използване на летателни системи за наблюдение и видеозаснемане". Той получи и поощрение за изработване на действащ космически модел BEDROCKet.
Виктор Антонов Сотиров, на 9 години от НУ "Св. Климент Охридски", Кюстендил с научен ръководител Антон Сотиров получи поощрение за научна разработка на тема "Да предсказваме земетресения от Космоса". В петте направления на конкурса са участвали общо над 1000 ученици от цялата страна със свои доклади, модели, рисунки и литературни творби.

Бяха оповестени и стипендиантите на фондация "Комунитас" за учебната 2014/2015г в техния национален конкурс "1000 стипендии".
От общо раздадените за страната 1079 стипендии, 10 кюстендилски ученици ще получат основни и поощрителни стипендии в 7 различни области. Това са Анита Стоянова, Елени Сиафарика, Лъчезар Станчев, Мариана Котова, Марина Дамянова, Марио Емилов, Светослав Георгиев, Симона Николова, Станимир Костадинов, Томислав Скандалиев, предаде Дарик.