Йорданка Фандъкова откри нова апаратура за лечение на онкоболни

На финала сме на изпълнението на ОП „Регионално развитие"- „Технологично обновление и ремонт”, обяви кметът

На финала сме на изпълнението на ОП „Регионално развитие" - „Технологично обновление и ремонт” на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на посещение в СБАЛОЗ в София, предаде „Фокус”. 

„Очакваме с новия скенер и мамограф да се започне работа през месец декември. В момента единственото, което очакваме е да получим необходимите лицензи, за да започне работата с новата апаратура. С два апарата за повърхностна лъчетерапия, каквито нямаше до сега в болницата, трябва да започне работа до началото на следващата година”, обясни Фандъкова. 

Успяхме да спестим 800 000 лева от проекта, поясни тя. „Проектът е на стойност около 5 600 000 лева. След провеждането на процедурите спестихме тези средства и сега имаме желание, ако позволяващия орган разреши, да санираме с тях сградата. Санирането на сградата има значение, както за външния й вид, така и за енергийната й ефективност”, разясни Фандъкова. 

„Това ще помогне за обслужването на повече пациенти, защото за съжаление има много болни в сферата на онкологичните заболявания. С новото оборудване ще могат да се обслужват по-качествено три пъти повече пациенти”, посочи още тя. 

Кметът на Столична община допълни, че в болницата се изгражда и информационна система, която ще приема в реално време резултатите и директно може да ги изпрати навсякъде по света за консултации.

„Информационната система е изключително важна, защото отделяме много средства, за да правим различни консултации. Сега можем да изпратим резултатите навсякъде по света и то без да пътуват хората, тъй като сме в онкологична болница най-важното е да има превенция”, допълни кметът на Столична община.