Откраднаха пари и злато от прокуратурата

Пари, злато и дори бинокъл марка „Галилео“ изчезнали от окръжната прокуратура в Бургас. Те били веществени доказателства по 18 дела, съобщава „Преса“. Липсват общо 9691 лева, 2200 евро, 1045 щатски долара, 15 паунда, пет златни гривни и пръстени. Те са откраднати в периода 18 март 2009 - 19 март 2012 г. Това се сочи в обвинителен акт, изготвен от Камен Господинов от Бургаската районна прокуратура. Пред съда ще бъде изправена 43-годишната архиварка Зорница Атанасова. Тя работи в прокуратурата от февруари 2008 г. и по длъжностна характеристика трябва да води опис на доказателствата. На нея с прокотоли са предоставени и изчезналите пари, злато и бинокъл. Служителката е обвинена в длъжностно присвояване по чл. 201, ал. 1 от НК. Наказанието е до 8 г. затвор и конфискация на половината имущество. Процесът започва през декември. Сред призованите свидетели са окръжната прокурорка Калина Чапкънова и обвинителят Ангел Георгиев. Той е наблюдаващ по част от разследванията, по които са изчезнали доказателства. Сред тях са досъдебно производство за измама в особено големи размери срещу монтанския бизнесмен Даниел Ангелов-Данкера, изпратено в спецсъда, както и дело срещу предприемача Мартин Марков, арестуван през 2010 г. по обвинение за участие в контрабанден канал за незаконен внос на парфюми от Турция към ЕС, прехвърлено в Ямбол по компетентност. Това дело бе прекратено. В списъка е и разследване срещу бившия вече шеф на смяна в ГКПП Лесово - Красимир Гочев, установи „Преса“.

Гочев бе посочен от МВР като заподозрян за престъпления по служба, изпиране на пари и притежаване на боеприпаси без разрешение. „Самият аз сигнализирах за кражбата, след като съдът ми отмени постановление по случая срещу Данкера, тръгнах да връщам парите, но се оказа, че тях ги няма“, заяви прокурор Ангел Георгиев.
Служителката Зорница Атанасова твърди, че е невинна и е изкупителна жертва. И сочи, че през посочения период достъп до хранилището са имали не само тя, но още пет души. „Няма никакви доказателства, които да я уличават в извършено престъпление“, коментира адвокатът й. Защитата настоява да се назначи графологична експертиза, която да установи чий е подписът под приемно-предавателните протоколи, както и да се изясни кръгът от лица, имащи достъп до веществените доказателства, и по чия заповед е станало това. Прокуратурата опонира, че в нарушение на правилата Атанасова не е съхранявала парите и ценностите в наетия за целта сейф в Уникредит Булбанк, а ги е държала в метален шкаф в кабинета си. Въпреки че стаята се заключвала, сигурността не била гарантирана.
Бургаският случай не е прецедент. От следствието в София мистериозно изчезнаха луксозният часовник „Одемар Пике“, два златни пръстена и ланец на разстреляния през 2004 г. Милчо Бонев-Бай Миле. Часовникът и бижутата също са били веществени доказателства по делото за убийството, иззети от трупа на жертвата. Според назначена съдебна експертиза те са били на стойност 47 490 лв. За изчезването бе обвинена бившата столична следователка Весела Василева, водила първоначално делото за убийството на Бай Миле. Липсите лъсват, когато Василева напуска следствието, за да отиде на работа в НСБОП и предава материалите по делото на колега. През 2007 г. съдът я оправда.