Необходими са повече инвестиции за превенция на наводненията

Според българския евродепутат от ГЕРБ - Емил Радев, бедствието доказа, че нито една държава не може да се справи сама

За повече яснота за потенциалните природни опасности в отделните райони на ЕС и за повече инвестиции за превенция, особено във връзка с опасността от наводнения, настоява в писмена позиция българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. "България е една от държавите, които пострадаха изключително тежко след наводненията през тази година. Водната стихия помете десетки български градове, взе редица животи и остави без дом хиляди хора. Едни от най-тежките наводнения се случиха именно в и около моя роден град Варна", отбелязва още Радев.

Според българския евродепутат от ГЕРБ бедствието доказа, че нито една държава не може да се справи сама. Той коментира още, че Европейският механизъм за реакция при кризи предоставя своевременна, но краткосрочна, техническа и експертна подкрепа от другите държави-членки. В същото време основният инструмент за обезщетение - фонд "Солидарност", се активира едва когато е ясен размерът на щетите, което може да стане месеци след бедствието. "За страни като България е изключително важно отпускането на средства от фонд "Солидарност" да се базира на реалното икономическо състояние на засегнатите региони, като се взима предвид и ефектът на бедствието върху хората", заявява още Радев.

В заключение, българският евродепутат от ГЕРБ отбеляза, че единствено чрез по-добра превенция могат да бъдат спасени човешки животи и намалени щетите.