Истински погром в град Шипка от снежната буря, 1200 дка гора е унищожена

Общински служители от Казанлък се включиха в разчистването

Доброволци от всички звена на Общинска администрация – Казанлък, днес помагат на град Шипка за възстановяването му след снежната буря, връхлетяла града миналия уикенд. Това съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък.

Над 1200 декара гори са напълно унищожени в гр.Шипка и в района на връх Бузлуджа в резултат на падналия сняг и силния вятър, достигащ 130 км. в час преди 10 дни, съобщи инж.Иван Славов, директор на Държавно горско стопанство Казанлък.

До края на годината ще бъде направен пълен анализ и опис на нанесените щети. Ново залесяване на пострадалите гори, според експерти на горското стопанство в Казанлък, може да започне едва след 5 години.

По инициатива на кмета на община Казанлък Галина Стоянова за подкрепа на пострадалия град, над 20 служители от Общината доброволно се включиха в разчистването на Шипка след ледения ад.

Въоръжени с кирки и гребла, те започнаха работа още по обяд, в помощ на служителите в кметството и на кмета на Шипка. Доброволците се разпределиха да чистят площите от паднали клони и листа по най-пострадалите точки в града – пред кметството, читалището, здравната служба и други обществени места.

От общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ бе осигурен транспорт за извозване на събраните счупени клони, шишарки и листа, както и техника в помощ на доброволците и населението.

За силата на бурята свидетелстват изпочупените върхове на боровете над град Шипка, нападалите като съчки огромни клони на дърветата в центъра на града и прекършеният могъщ бор точно до кметството на града.