Министрите искат актуализация на бюджета във всички сфери

Новините

03-11-2014, 15:59

Снимка:

btvnews.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

При отказ спират социалните плащания, каза Йордан Христосков

"Има риск социалните плащания до края на годината да не бъдат осъществени, ако не бъде актуализиран държавният бюджет за тази година", заяви вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков на пресконференци в МС. Около 33 млн. лева са необходими за социални плащания до края на 2014 г., стана ясно от думите му.

Христосков подчерта също, че в рамките на неговия мандат досега всички социални плащания са били извършвани навреме, уточнявайки, че става въпрос за майчински, детски, инвалидни помощи, както и за извънредните плащания във връзка с природните бедствия, както и компенсацията за енергийните помощи заради увеличението на цената на тока.

От средата на следващата година ще има увеличение на пенсиите с 2, 4% по т.нар. швейцарско правило независимо от наличието на дефлация, бе категоричен Христосков. Така той опроверга слуховете, че няма да има увеличение на пенсиите. Социалният министър уточни, че е предложил при продължаваща дефлация тя да бъде игнорирана като фактор за нарастване на пенсиите. "Ако дефлацията не бъде игнорирана, също ще има увеличение", добави той.

Увеличение на пенсиите с 2,4 на сто прогнозира и министърът на финансите Румен Порожанов през миналата седмица в Министерския съвет по време на дискусиите за базовия сценарий за бюджета за 2015 г.

Чрез преразпределение на средства от програмата за човешките ресурси са обезпечени плащанията за заетост на лица в реалната икономика и за лични асистенти, отчете още вицепремиерът. След актуализацията на бюджета за тази година се очаква да бъдат обезпечени и програмата за заетост на младежи по "Гаранция за младежта" и по програма "Сигурност". Христосков отчете намаление на младежката безработица заради стартиралата схема за "Гаранция за младежта", както и задържане нивото на безработицата на нивата от началото на мандата на служебното правителство.

По отношение на новата програма за човешки ресурси до 2020 г. Христосков коментира, че се чака одобрение от ЕК до края на ноември, но плащания преди началото на 2015 година не могат да се очакват.

Според здравният министър Мирослав Ненков от най-голяма важност за сектора е актуализацията на държавния бюджет, както и тази на бюджета на Здравната каса. По думите му проблемът с ваксините за новородени до края на годината е решен с осигуряването на петвалентна ваксина. Ненков добави, че днес в министерството се очаква да постъпят документите на фирмите, които участват в прякото договаряне за шествалентна ваксина. Същевременно здравният министър коментира, че следващият министър в новото правителство трябва да реши кардинално казуса с ваксините, като направи нова организация за осигуряването им за тригодишен период, или пък обяви нова обществена поръчка за шествалентна ваксина за следващата година.

Финансови са проблемите и в сферата на културата, каза ресорният министър Мартин Иванов. Той също подчерта важността на актуализацията на държавния бюджет, за да се подсигури работата на театри, филхармонии и други културни институции до края на тази година.

Министърът на образоването и науката Румяна Коларова изрази очакване Народното събрание да приеме разработените от екипа ѝ планове за действие към стратегията за наука и към тази за висшето образование. Като успех на управлението си Коларова открои и разработената стратегия за развитие на професионалното образование, която е сред задължителните изисквания за започване на усвояването на еврофондовете.

На актуализацията на държавния бюджет за тази година заради планираното изграждане на нови спортни обекти, разчитата и в спорта, каза министър Евгения раданова.. Като успехи на екипа си тя посочи разработването на концепция за насърчаване на масовия спорт, регулиране на начина за уреждане на домакинства за спортни мероприятия. Като задача пред следващия министър на спорта тя открои казуса със Зимния дворец, за чийто ремонт беше прекратена скандална обществена поръчка.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен