Новата модерна автогара готова до лято 2015

Мисия Бургас

03-11-2014, 16:35

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Утре правят първа копка на автогара Юг

Реконструкцията на „Автогара Юг” е основен елемент от проекта Интегриран градски транспорт

До средата на лятото най-късно Бургас ще се радва на действаща нова автогара "Юг", която категорично ще промени трансртната схема на града. 

Кметът на Община Бургас - Димитър Николов, заместник-кметът по финанси, бюджет и икономика на Община Бургас - Красимир Стойчев и изпълнителният директор на „Трейс Груп Холд” АД - инж. Боян Делчев реализираха първата копка на обект „Преустройство и реконструкция на терминал „Автогара Юг” и прилежаща територия, включително реконструкция на довеждащи и отвеждащи улични платна, светофарни уредби и съпътстваща техническа инфраструктура” по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас”.

„Този проект променя облика на града”, каза кметът на Община Бургас - Димитър Николов, по време на официалната церемония. Той подчерта, че това е една от най-динамичните години от гледна точка на цялостната модернизация на градската мобилност и благодари на гражданите и посетителите на Бургас за търпението и разбирането, с което подхождат. 

„За да бъде успешен един проект, той трябва да бъде обърнат към хората в града. С цел да гарантираме сигурността и комфорта на всички жители и гости на град Бургас при използване на градския транспорт, Общината прави всичко възможно да осигури подходящата за целта инфраструктура”, добави заместник-кметът Красимир Стойчев.

Преустройството и реконструкцията на терминал „Автогара Юг” и прилежащата територия са основен елемент от въвеждането на Бърза автобусна линия (BRT) и цялостната оптимизация на транспортната схема на града. Реконструкцията на „Автогара Юг” включва изграждане на нова, модерна сграда на терминала, осигуряване на подходи и спирки за пристигащи и заминаващи автобуси, пълно благоустрояване на околното пространство и осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Сградата на терминала включва помещения с различна функционалност, съобразени с новите изисквания за качествена транспортна услуга: чакалня, оборудвана с подходящ брой места за сядане; офиси; устройства за купуване на електронни билети и карти; табла за информация в реално време; павилион и кафетерия; помещение за майки с деца. Основен акцент е осигуряване на достъпност на средата за хора в неравностойно положение. Предвидено е и трасе за велоалея.
8 месеца е срокът за изпълнение на обекта, което означава, че ще е готов до лятото на 2015 година.