Със специална формула неутрализират миризми

Животът

03-11-2014, 18:27

Снимка:

dobrichutre

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кои са основните виновници, предизвикващи неприятни телесни миризми?

Математически модел показвал как хората възприемат ароматите

Учени от Ай Би Ем и университета на Илинойс създадоха математически модел, който предвижда как хората възприемат определени миризми и мислят, че те мога да бъдат блокирани с "бял шум за носа", съобщи "Ню сайънтист".Звуковите и визуални сигнали се манипулират лесно, защото вълните могат да бъдат описани математически. Това обаче не се отнася за сложната химия зад миризмите.Лав Варшни обаче твърдят, че са успели да го постигнат. Техният математически модел показва как хората възприемат миризмата на определени вещества на базата на химическите и физическите им свойства. За целта те са сравнили база данни за химичните съединения с предизвикваните от тях миризми. Едно съединение например може да мирише 5,6 като тебешир, 3,2 като целина и 0,8 като кедрово дърво при скала от минус пет до 10.

За неутрализиране на миризмата трябва само да бъде изчислено кои съединения осигуряват противоположни стойности, за да се получи нула.

От предишно изследване е известно, че равни части от около 30 съединения създават "бяла миризма" - неутралния обонятелен еквивалент на бялата светлина и белия шум, съобщава  БТА. Симулацията на братята Варшни показва, че смес от около 38 съединения може напълно да неутрализира миризма на кромид, на кисело зеле, на японска ферментирала риба тон и на плода дориан, които са признати за едни от най-силните.