„Натуралният" сок пълен с боклук

Животът

04-11-2014, 10:56

Снимка:

flickr.com/muammer

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пийте чай и портокалов сок срещу рак на яйчниците

Да се доверим на плодовете

Любимият сок в картонена кутия на българина е пълен боклук, освен че няма нищо общо с „натурален", както в известен. Ужасяващи боклуци изскачат от кутията, ако решим да я разрежем.

Зелена тиня - буквално мухъл, пълни ръбовете на опаковката отвътре. А потребителски организации сочат, че очевидната плесен не е нищо ново и случайно. При лошо качество на опаковката или бързо след отварянето на сока попада въздух и мухълът плъзва.

Напитката бързо започва да ферментира, като стомашното разстройство е сигурно, а често и с усложнения, предупреждават специалистите. Като ферментирането и мухлясването дори може да доведе до отделянето на естествени опиати, наркотици, опасни за човешкото здраве - особено за децата.

Прословутият „натурален" плодов сок в картонените кутии няма нищо общо с естествена напитка, категорично сочат тестове, както и разкриването на технологията на производство. Българският потребител обаче продължава масово да го купува, като напоследък все пак набляга на опаковките с надпис „100%", мислейки си, че иде реч за сто на сто сок.

Нищо подобно. Дори и сокът да не е вече развален поради лоша опаковка, той не е полезен и дори вреден заради съдържанието си, смятат експерти по храненето. Най-малкото в повечето „натурални" сокове се съдържа огромно количество захар, а в тези „без захар" още по-вредните изкуствени подсладители. Експерти са установили, че в 200-250 мл сок може да се съдържат до 6-7 чаени лъжички захар.

Истински кошмар пък изскача, ако човек се запознае по-отблизо с технологичния процес при производството на плодовите сокове. Запознатите предупреждават: „100% натурален" изобщо не значи, че в кутията няма нищо друго освен плодов сок. „Стопроцентовият натурален сок" се прави от 80% вода и 20% концентрат. Този концентрат пък всъщност е най-големият боклук. Сокът на зрелите, хубави плодове изобщо не попада в кутиите, пише  vsekiden.bg.

Концентратът е от най-долнокачествените плодове, като сокът заминава за други цели, а останалите изцедени кори и вече почти напълно сухата вътрешност - пулпата, се смилат на пюре. То се замразява и складира и след време - може и няколко години - замразеният полуфабрикат си намира купувач - някой производител на безалкохолни напитки. Той размразява кашата концентрат, разрежда я с вода в съотношение 1 към 4.

Новополучената течност мирише донякъде на изходния плод, но не е достатъчно „плодова". Затова следва обработка с куп Е-та за аромат, цвят и т.н. Добавя се захар или подсладител и „натуралният" сок е готов.