38-годишната фотографка Лидия остава в критично състояние

Лекарите в „Пирогов“ продължават да се борят за живота й

Критично остава състоянието на 38-годишната Лидия, която е с 90% дълбоки изгаряния по цялото тяло. Продължава борбата за живота й, заявиха от "Пирогов".
Младата жена се самозапали вчера пред сградата на президентството докато вътре президент и политици провеждаха консултации за бъдещото управление на държавата. Ужасяващият инцидент се случи минути преди 15 часа. 38-годишната Лидия Петрова, заляла се със запалителна течност, пламна като факла пред погледите на десетки журналисти и случайно преминаващи пред сградата на президентството.

Служители на НСО и преминаващи граждани се втурнаха с пожарогасители и палта да гасят горящото тяло на жената. Районът веднага бе отцепен. Линейка и спешен екип вдигнаха на носилка жената, която все още дишаше. Лицето й бе неузнаваемо.
Началникът на клиниката по изгаряния на "Пирогов" проф. Огнян Хаджийски съобщи, че състоянието на младата фотографка, която е и лектор на фотопленери и на курс по фотография за деца, е критично.

Жената е с 90% изгаряния по лицето и тялото. Проф. Хаджийски определи такова изгаряне като неспасяемо, то е несъвместимо с живота. От вчера тя е изцяло на апаратно дишане.
Междувременно граждани се събират чрез социалната мрежа Фейсбук на протест довечера с призив: "Не на отчаянието". Протестът ще се състои в 19 ч. при фонтаните пред президентството. Гражданите ще запалят по една свещ на мястото, където вчера младата фотографка Лидия Петрова се запали.