Незряща връща зрението си след удар

Животът

04-11-2014, 13:32

Снимка:

dobrichutre

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хора с увредено зрение представят спектакъл

След 13 години

Лиза Рийд коленичила, за да целуне своето куче водач. Когато понечила да се изправи, ударила силно главата си в масата. На следващата сутрин се събудила и си дала сметка, че зрението й частично се е възстановило.

Когато била 11-годишна, новозеландката Лиза Рийд била засегната от мозъчен тумор, който притиснал оптичния й нерв, съобщи сп. "Сианс е авнир". Става въпрос за нерва, който свързва ретината с мозъка. Това я накарало да загуби зрението си.

13 години по-късно, на 15 ноември 2000 година тя коленичила, за да целуне своето куче водач. Когато понечила да се изправи, ударила силно главата си в маса.

След това си легнала, без да обръща внимание на удара. На следващата сутрин се събудила и си дала сметка, че зрението й частично се е възстановило."Никой не знае какво точно се е случило", заяви тя пред австралийски медии, цитирани от БТА."Притиснатият от тумора оптичен нерв не е дегенерирал, преместването на тумора в резултат на удара вероятно е премахнало натиска и притокът от информация се е възстановил. Това означава, че визуалният кортекс - мозъчна зона, която обработва визуалната информация, на Лиза Рийд не е еволюирал въпреки липсата на визуална информация. Трябва обаче да се отнасяме предпазливо към тези данни, тъй като не разпологаме с никаква информация за остатъчното й зрение преди и след удара", коментира експертът Серж Пико от Института по зрението в Париж.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен