Казанлъчанин с оферта за 5 млдр.лв, за да купи КТБ

Никола Сукманджиев заедно с други инвеститори вече отправили предложение с писмо до БНБ

„Предложението ни предвижда план за рекапитализиране на КТБ в размера на определената от БНБ капиталова необходимост, като предложението ни ще съдържа формула за повишаване капитала до 5 млрд. и 200 млн. лева.”

Това е основното послание в официалното писмо, подписано от Никола Иванов Сукманджиев, в качеството му на председател на група от инвеститори, пише voice-bg.com.
Д-р Никола Сукманджиев е роден в казанлъшкото село Енина. Завършва "Международни отношения" в Университета на Малта, и преподава в същата катедра. След това учи в London School of Economics and Political science, където специализира европеистика и икономика. Впоследствие придобива втора магистърска степен - в European University във Флоренция, защитава и докторат по Европейско право. Назначен е като началник отдел във Външно министерство на Малта и активно е участвал в преговорите за присъединяването на Малта към ЕС. Днес Никола Сукманджиев е Генерален консул на Република Малта в Русия, където има мисия да увеличи потока на руски туристи в Малта.
Запознати твърдят, че зад просперитета на младия енинец стои съжителството на неговата майка с виден малтийски дипломат и общественик. Не е изключено в случая да са се намесили и руски капитали. Според актуални БГ-политици, новата оферта само ще проточи във времето решаването на казуса „КТБ”, коментира още voice-bg.com.