Проф. Божидар Димитров: България е страна на седем цивилизации


„България има какво да предложи за културно-исторически туризъм. Тя е страна на седем велики древни цивилизации и никога не е била беден селски граничен район. Българските земи винаги са били цветущи провинции на въпросните империи и съответно са оставили блестящи паметници, цели градове, храмове – езически, християнски, а и мюсюлмански.” - това заяви директорът на националния исторически музей проф. Божидар Димитров по време на конференцията „Културният туризъм – мит или реалност”, която се проведе днес в „Гранд хотел Поморие”, като част от програмата на Културните салони за съвременни изкуства.
„Куполната гробница в Поморие е паметник уникат по българските земи. Няма нищо общо с тракийските гробници, тя е по – скоро римски мавзолей, но са използвани някои елементи от тракийското погребално изкуство.” – каза проф. Димитров.
В конференцията участваха кметът на Община Поморие Иван Алексиев, кметът на Община Созопол Панайот Рейзи и директорът на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов.
„Културният туризъм е реалност. Днес го твърдя, по-убедено, защото благодарение на проекта за водния цикъл на Поморие, имаме уникална възможност да осветлим историята на града. Намерихме невероятни неща, които в момента се проучват и скоро ще бъдат експонирани. Ако има взаимодействие и сътрудничество между държавната и местна власт културният туризъм ще носи приходи и развитие.” – коментира кметът Алексиев.
Участниците в конференцията обсъдиха механизмите за привличане на инвестиции от ЕС във връзка с културата и археологията, създаването на министерство на туризма, както и трудностите пред развитието на културно историческия туризъм в България.