Първи блиц контрол за служебния кабинет

Политика

05-11-2014, 08:00

Снимка:

БТА

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Служебният премиер и неговите заместници ще трябва да отговарят на актуални въпроси на депутатите за общата политика на правителството

Проектът за дневен ред на Народното събрание предвижда първи блиц парламентарен контрол. Съгласно правилника, служебният премиер и неговите заместници ще трябва да отговарят на актуални въпроси на депутатите за общата политика на правителството.

Преди това, работата на Народното събрание включва продължаване на процедурата по изслушване на  служебния министър на околната среда и водите за проекта "Блок 1-11 Вранино" за търсене и проучване на нефт и газ. Изслушването на екоминистъра Светлана Жекова е по искане на народния представител на "Атака" Калина Балабанова, която защитаваше позицията на граждани от  Добруджа, обявили се против проекта  Блок „1-11 Вранино",  с площ  400 километра, в общините Генерал Тошево, Каварна, Балчик и Шабла. Това е  зона, в която  се намират и защитени площи, в това число езерото Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било. В петък екоминистърът от своя страна уточни, че проектът „Блок 1- 11 Вранино” е за търсене и проучване на нефт и природен газ, а не за добив и е започнал още през 2000-та година.

В проекта за дневен ред на Народното събрание е още едно искане на "Атака" - за  изслушване на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за сделката с германска частна компания и последвало решение на Министерския съвет да компенсира щета за над 4 млн. евро по нереализиран проект.

Днес, в първата сряда на месеца, според Правилника на Народното събрание, парламентарните групи имат възможност на ротационен принцип да предлагат точки в дневния ред, които влизат автоматично в работата на депутатите.