Бобът по-скъп от месото

Животът

05-11-2014, 12:16

Снимка:

Добруджанска зимница

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Етикетирането на месни продукти ще дискутират месопреработватели

Поскъпват месо и хляб

Коледните пости и Бъдни вечер излизат солени

Боб с наденица? Извадете традиционната нашенска манджа от графата „евтино" в домашното меню. Не заради наденицата - месният продукт е сред най-евтините, дори и да е от чиста мръвка. Бобът е по-скъпата съставка. Обикновеният гони 5 лв. килото на едро, от производител. А екстрите като смилянския фасул и белен боб надминават 10, дори 12 лв. килото.

 Отсега е ясно, че на разчитащите да наблягат на боба през наближаващите Коледни пости ще им излезе солено. Както и фасулените традиционни манджи на Бъдни вечер. Кулинарни спецове дори съветват бобът в гърне за празника да е по-редичък и да се наблегне на зеленчука в него - лук, праз, моркови. А при пълнените сухи чушки с боб да се прибави и малко ориз, та да са по-евтини,   пише vsekiden.bg.

 Цените на боба надскочиха не само тези на надениците, кренвиршите, обикновените салами. Фасулът надминава пилешкото, а качественият се съизмерва с добро свинско и даже телешко месо. За по-евтина бобена чорба може да се разчита на вносен боб - китайски, индийски, но пък трябва да се има едно наум, че тогава сметката за тока ще набъбне. Повечето от далечните сортове са като от желязо, врят в тенджерата с часове, ако изобщо се предадат и омекнат, оплакват се масово домакини.

 Родният боб се затрива не само като разнообразни вкусни градински сортове, категорични са специалисти в растениевъдството. Причината не е единствено и потопите това лято, удавили и фасула. За последните 2-3 петилетки посевите с боб в земеделието у нас са намалели почти 7 пъти - от 107 604 дка през 2001 г. на едва 15 414 дка през 2013 г., сочи статистиката. Големи масиви вече нямало, а това, което е по магазините и дори по пазарите, е предимно вносно. Спасението според земеделските производители е в изравняването на субсидиите на земеделците с тези на колегите им от другите страни в ЕС.

 Светлина в тунела всъщност има. От догодина - само след няколко месеца, се очаква стопаните, които отглеждат протеинови култури - боб, грах, нахут, бакла, леща, да получават 2% повече субсидии за обвързана подкрепа по линия на директните плащания.

 

Засега обаче и в родопското село Смилян, където прочутият марков фасул е навсякъде, цената му отново гони рекорд. Едрият мина 12-13 лв., по-дребният е минимум 8 за кило. И в бобеното село туристи, дошли специално да си напазаруват на място, коментират: „По-скъп е от кило пържоли". А местните не им отстъпват и обясняват, че не е по-лесно да се отглежда боб от прасе - категорично било по-трудно.