Областният: Няма пари за зимно почистване!

Животът

05-11-2014, 12:17

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Екип на Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Да се наблюдават опасните язовири, разпореди още Розалин Петков

Със заповед областният управител на Пловдив Розалин Петков задължи кметовете на общини всеки ден да наглеждат язовирите на своите територии. "Тези водоеми са най-проблемни и се налага да бъдат под непрекъснат надзор", предупреди губернаторът.

Той събра градоначалниците от региона, както и шефовете на Пътното, "Напоителни системи", РЗИ, "Басейнова дирекция", Пожарната и МВР, за да спусне указания за зимното дежурство.

Кметът на Раковски Иван Антонов алармира, че язовирите в съседната община Брезово са на предела и представляват заплаха за близките населени места. Той увери, че започва контролирано изпускане на водоемите в Раковски. Преди две седмици с. Болярино се размина на косъм от потоп, тъй като имаше опасност от приливане на тамошен микроязовир.
Губернаторът отправи остра забележка към ръководството на Областното пътно управление, че е сключило договори с фирми, които нямат необходимата и надеждна техника за зимата. "Преди две седмици фадрома на два пъти излезе от строя, докато разчистваше преспите в прохода Беклемето", посочи Петков. От няколко дни временен шеф на Пътното в Пловдив е Петър Попов, а доскорошната началничка Валентина Бакърджиева се е върнала на старата си работа в същото ведомство.

Областният скастри и "Напоителни системи" заради скъсаните диги по река Стряма около селата Горна махала и Трилистник. Той разпореди незабавно да бъдат изградени пропадналите участъци. Петков препоръча да се подсилят с камъни основите на мостовете в Калековец и Маноле. Кметът на община "Марица" Димитър Иванов увери, че вече се работи по тях.

Опасност от преливане на големите язовири няма, категоричен е шефът на "Басейнова дирекция" Никола Кърнолски. "Въча", "Кричим", "Цанков камък" и "Тополница" имали свободни обеми. "Пясъчник" бил пълен наполовина, а "Домлен" се изпускал контролирано.