Трети международен фестивал на стъклото в София

Изложби показват стъклото като материал за изкуство

Третият международен фестивал на стъклото представя  традициите и съвременното състояние на художествената стъклообработка в България и Чехия. Форумът е в галерия "Райко Алексиев", където е разположена международната изложба "Арт стъкло Чехия - България", съобщи БТА.
Кураторът на експозицията проф. Свилен Стефанов обясни, че е подбрал автори, които нямат тясна специализация в работата със стъкло, но от години се занимават с концептуално, дигитално и видео изкуство. "Идеята ни е да покажем, че стъклото е подходящо не само за цехова работа, но е възможен материал за създаване на съвременно изкуство", допълни той. В изложбата са включени работи на Анастасия Андреева, Крис Тейлър, Стефани Пендър, Борис Шпейзмън и студенти от Националната художествена академия. Чешката школа е  представена от Бохумил Елиас, Милан Крайчек, Петър Станиски.

В галерия "Аросита" вече са изложени творби на Борис Шпейзмън /Израел/ и Анастасия Андреева, които работят с горещо, издухано стъкло без калъп и използват иновационна техника, комбинираща стъкло и стомана.

Днес в галерия "Средец" на Министерство на културата от 18.00 часа в рамките на фестивала се открива юбилейната изложба на Екатерина Гецова, обхващаща най-доброто, което авторката е правила през годините, както и нейни нови произведения.
В Чешкия културен център на 6 ноември от 18.00 часа ще бъдат демонстрирани успешни дизайнерски решения на автори от световнопризнатата Чешка школа. Изложбата "Brilliant by Design" с куратор Петър Нови ще представи съвременен декоративен дизайн от стъкло и порцелан, както и фотографии на исторически
артефакти.

Третото издание на фестивала е допълнено от поредица образователни събития и във Велико Търново по повод откриването на новата специалност "Дизайн на стъклото" във факултета по изящни изкуства във Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий".
Международният форум започва през 2010 г. като проект, целящ да възроди работата с художествено стъкло в България.

Еспонати от фестивала можете да видите тук.