Бойко Борисов: Утре или ще върнем мандата, или ще предложим кабинет

Днес ще бъдат проведени още консултации

В утрешния ден или ще върнем мандата, или ще предложим кабинет. Това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ в Гербова зала след връчването на мнадат за създаване на правителство от държавния глава Росен Плевнелиев, предаде "Фокус". "В рамките на днешния ден имаме още няколко консултации, като завършат и те, ще знаем дали сме в състояние да съставим правителство, така че в утрешния или ще върнем мандата, или ще предложим кабинет", подчерта Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ прие мандата, който му връчи държавният глава Росен Плевнелиев. Лидерът на ПП ГЕРБ благодари за връчения мандат и посочи, че след днешните консултации ще се разбере дали ГЕРБ ще излъчи правителство или ще върне мандата.

Борисов припомни, че близо месец с цялата си добронамереност се опитва да намери начин в мандата на ГЕРБ да се състави кабинет, защото „на практика той е единствен”.
И ГЕРБ не харесват напълно РБ, и реформаторите не харесват ГЕРБ, но положението предполага компромис Затова аз приех всичките имена, които дадоха. И дотук се изчерпват моите усилия, допълни Бойко Борисов.

„При никакви условия ГЕРБ не желае подкрепата на ДПС за правителство. Моля ги да не гласуват за нас, защото това поражда големи спекулации. Оттам нататък другите партии – както преценят. Както всички декларират, че са за стабилност, поставят условия, които на практика, ако не се изпълнят, няма шанс да се продължи напред”, коментира Борисов.
"ББЦ, "Атака" няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Ако и с РБ и АБВ не се получи, аз няма как да съставя кабинет и ще върна мандата", уточни Бойко Борисов.
Той добави, че ще продължи да прави всичко възможно за съставяне на правителство, но това може да се случи само ако и другите партии направят компромиси с някои от многобройните си изисквания.
Иначе не е честно към президента отново да го натоварим със служебно правителство, каза още лидерът на ГЕРБ.
"По-лошо е да нямаме правителство", обобщи Борисов.

"Вярвам, че българският народ не иска нови избори", заяви от своя страна Плевнелиев.
Преди това се проведоха консултациите на президента Росен Плевнелиев с представителите на ПГ на ГЕРБ. С това завършиха разговорите на държавния глава с парламентарните политически сили.
В срещата участваха лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов, заместник-председателите на партията Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.