Колекционерът Никола Колев все още пази първия си шах

Животът

05-11-2014, 16:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

"Обичам фигурите. Закупих първия си шах на 27 години - без да предполагам, че впоследствие това ще се превърне в мое хоби. Иска ми се повече хора да се научат да играят шах - и млади, и възрастни". Това сподели бургазлията Никола Колев, който представи шахматната си колекция  в зала Коджакафалията на КЦ "Морско казино".

Първият закупен от него комплект шах заема заслужено място в експозицията. За гордия притежател той е най-ценен, въпреки че половината от фигурите са изгубени от внуците му. Тук е изложен и последният, подарен на Никола само преди 20 дни.

"Изпитвам силно вълнение. Оптимист съм и вярвам, че историята на бургаския шах тепърва ще се развива в добра насока" - това сподели в приветствието си д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване и социална дейност в Община Бургас.

Официално откриване на изложбата "Пътешествие по черно белите дъски" събра десетки почитатели на интелектуалната игра. Тя включва повече от 80 комплекта за игра на шах от Перу, Китай, остров Бали, САЩ и Русия. Любопитен факт е, че много от фигурите изобразяват различни персонажи - митологични животни, приказни същества, исторически личности. Има два  комплекта със специално предназначение за състезатели с намалено или нулево зрение. В експозицията могат да се видят най-малкият /джобен формат/ шах и най-големият шах с фигури над 25 см.