Агенцията за метрологичен надзор едва не затвори петролен терминал в Стара Загора

Собствениците подозират поръчка заради конкурентните им цени

Склад с 5 мнл. литра дизелово гориво на територията на община Стара Загора бе запечатан вчера за кратко от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Съоръжението е собственост на фирма „Зара-Е” на Светлозар и Живодар Терзиеви – баща и син, които сигнализира за проблема пред медиите в Стара Загора.

По думите им запечатването е било неправомерно и часове след като служителите на държавната агенция - офис Хасково са запечатали склада, той отново е бил разблокиран.

Погрешният мотив на чиновниците от ДАМТН бил, че дизеловото гориво в терминала, който е най-големият в Южна България, не съдържа необходимия процент биодобавка (6-7%). Констатацията е направена след проба, взета на 28 октомври, и изследвана в лаборатория.

Големите количества дизел се съхраняват задължително без олио (биосъставката в дизела, предназначен за транспорт) и ние сме напълно изрядни, обясниха Терзиеви. Това е така, защото ако двата компонента се смесят, при по-дългото им съхраняване ще се разслоят и олиото, което е по-тежко, ще се утаи на дъното. По тази причина смесването им чрез впръскване по специална технология става едва в момента, в който горивото напуска базата и тръгва към бензиностнациите.

Чиновниците от ДАМТН от средния ешелон са или некомпетентни, или изпълняват поръчка срещу нас – коментираха Терзиеви.
Известно е, че горивата на „Зара Е“ са на сравнително ниски цени, което вероятно не се харесва на някои. От 25 септември насам зачестили и проверките във фирмата от страна на всевъзможни контролни органи.
Групата фирми „Зара“ е на пазара на горива от 1991 г.