БГ лихвари въртят бизнес с бели робини

Крими

06-11-2014, 09:07

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Омъжват ги насила в Кипър срещу €1000

Лихвари превръщат българки в жертви на трафик заради неизплатени дългове. Става дума основно за млади необразовани или нискообразовани жени, които живеят предимно в Южна България. Те са принуждавани да заминат в Кипър и да се омъжат за мъже от Африка или Далечния Изток. Бракът им се търгува за 1000 евро, с които те погасяват дължимата сума на лихварите. За това разказа вчера проф. Илона Томова от Института за изследване на населението при БАН при представяне на сборника с мерки на Академията за справяне с демографската криза.

Жените са изпращани в Кипър, защото там процедурата за придобиване на право за пребиваване е ЕС е най-бърза. Именно това е и целта на хората от Африка или Далечния Изток. Единственото условие е те да имат брак с жена от ЕС и да останат три месеца в Кипър на разположение на социалните работници.

След тези три месеца жената получава въпросните 1000 евро и се връщат в България, а мъжете заминават в Западна Европа. Българките често се връщат в родината бременни или правят аборти, разказа още проф. Томова. "Тези жени са изправени пред големи рискове за здравето си, сред които е заразата със СПИН. Те се връщат в България и остават омъжени на хартия. В най-добрия случай въпросните им мъже им помагат, като им изпращат пари", допълни тя.Проф. Томова обясни как всяка година се разнообразяват формите на трафик на хора. В същото време обаче в страната ни няма практики и услуги, насочени към установяване на здравния статус на тези жени, към подкрепа да преодолеят стреса и да се опитат да водят нормален живот."Това е много сериозно, защото рисковете не са само за тези жени, а за всички хора, които впоследствие ще имат контакт с нея риск са за лекарите, при които те ще идат за да родят или направят аборт", обясни още тя. Според нея страната ни има спешна нужда да разработи и прилага практики за оказване на помощ на жените жертви на трафик.Учените от Института за изследване на населението и човека към БАН представиха препоръки за справяне с демографската криза. Сред тях е стимулиране на раждаемостта, при която родителите имат стремежа да да постигнат по-високо образование, за да получат финансови поощрения при раждане на повече деца. Както "Монитор" вече писа, друга мярка е да се преустанови плащането на социални помощи "на калпак" и да се въведе диференциран подход, съобразен с линията на бедност, минималния гарантиран доход и др.