Николина Англекова: БДЖ има 565 милиона лева задължения

Общество

06-11-2014, 15:12

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Николина Ангелкова: Не се обсъжда увеличаване цената на билетите за БДЖ

Няма риск от загуба на средства по ОП "Транспорт", увери тя

В момента задълженията на БДЖ възлизат на 565 милиона лева. Това заяви министърът на транспорта Николина Ангелкова при представяне на отчет за изпълнението на приоритетите в икономическата политика на служебния кабинет, съобщи „Фокус”.

„БДЖ и сектор „Железници” се превърна в един от основните ни приоритети. Неслучайно фокусът беше насочен натам. Необходима е последователна и дългосрочна визия с кредиторите”, заяви министърът.

„Установихме наличие на системен проблем относно мерките за безопасност и обучение. Набелязахме мерки, които дават своя резултат. Всеки ден ставаме свидетели на някаква ситуация в ЖП транспорта, но това е като един жив организъм. Важното е, че сме се фокусирали и със социалните партньори са направени първите стъпки и при последователна политика те ще дадат своя резултат”, посочи Ангелкова. Тя уточни, че са наясно, че е необходимо закупуване на нов състав.

Основен приоритет в работата на служебния кабинет е бил ускоряването на работата по големите инфраструктурни проекти по ОП „Транспорт”- 2007-2013 г.

„Няма риск от загуба на средства по програмата. До края на 2015 г. трябва да бъдат разплатени 1,4 милиарда лева. Имаме увеличение средно на физическото изпълнение на железопътните проекти с 10 %. Имаме три пъти ускоряване на темпа на работа. От железопътните проекти единствено остава високо рисков Лот 1 Димитровград – Харманли”, поясни Николина Ангелкова.

По Лот 2 на АМ „Марица” се работи с ускорени темпове и проектът ще завърши в рамките на програмата.

„До края на ноември смятам, че ще успеем да подадем ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Една от основните битки бе пътната ос и включването на автомагистрала „Хемус” към програмата. От проектите в ЖП инфраструктурата приоритетни ще са втора фаза на направлението Пловдив - Бургас и Елин Пелин – Ихтиман – Септември. Включили сме целия трети метродиаметър. Ще се започне с най-трудната част от бул. „Янко Сакъзов” до ж.к. „Красно село”, заяви министър Ангелкова.
По отношение на електронно управление тя посочи, че на 20 октомври на сайта на министерството е публикуван Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронно управление за обществено обсъждане.