Изплащането на гарантираните влогове в КТБ започва през декември

Общество

06-11-2014, 16:22

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

БНБ отне лиценза на КТБ

До 25 ноември КТБ ще информира вложителите за банките, чрез които ще се извършва изплащането

Изплащането на гарантираните депозити в КТБ ще започне от 4 декември, а това ще става от няколко банки, за да се избегне струпването на всички вложители в една банка, съобщават от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).Всички вложители ще имат достъп до целия размер на гарантираните им от закона суми, посочват още от фонда.

Фондът ще изплаща напълно гарантираните суми на вложителите – български и чуждестранни физически и юридически лица, в размер до 196 000 лв. за един вложител, независимо от броя на сметките му в банката. В тази сума се включват главницата и начислените лихви към датата на отнемането на лиценза на КТБ, пояснява институцията.Влоговете в чуждестранна валута ще се изплащат в левове, като се преизчисляват по курса на БНБ в началния ден на изплащането.

Не по-късно от 25 ноември фондът ще информира вложителите в КТБ за обслужващите банки, чрез които ще се извършва изплащането, и за разпределението на вложителите по обслужващи банки, като тази информация ще бъде оповестена чрез медиите, на сайта на фонда и чрез платени съобщения в два централни ежедневника.За да получи плащане, вложителят трябва да отиде в определената му обслужваща банка, където да представи документ за самоличност – лична карта за физическо лице, и може да се разпореди със средствата си. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка, или да я остави на влог в обслужващата банка.Не е необходимо вложителят да прави заявление до фонда или до обслужващата банка, за да получи изплащане на подлежащата му на гаранция сума.

"Фондът извършва сериозна подготовка и има готовност да изпълни задълженията си по гарантирането на влоговете. Гарантираните суми на вложителите в КТБ ще бъдат изплатени в законово определения срок", посочват още от управителния съвет на фонда в съобщението до медиите.Няма законово изискване и не е необходимо вложителят да прави заявление до ФГВБ или до обслужващата банка, за да получи изплащане на подлежащата му на гаранция сума.

Управителният съвет на ФГВБ заявява: „Фондът извършва сериозна подготовка и има готовност да изпълни задълженията си по гарантирането на влоговете. Гарантираните суми на вложителите в КТБ ще бъдат изплатени в законово определения срок.“.