Хайка за длъжници организира НАП

Парите

06-11-2014, 16:27

Снимка:

economic.bg

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Иззе 14 хиляди от касите на 13 търговци

14 000 лв. бяха иззети от касите на 13 фирми в обхвата на НАП Пловдив със задължения към бюджета, съобщиха от приходната агенция. Това стана в кампания на Националната агенция за приходите, започнала днес в цялата страна. Мярката да се изземе оборотът от търговския обект е крайна и се прилага само в случаите, в които въпреки, че длъжникът разполага с парични средства и значителни обороти, системно не плаща задълженията си за данъци и осигурителни вноски, поясняват от НАП Пловдив.

Процедурата предвижда описване на касовата наличност в обекта, като задължава собственика на магазина да преведе средствата по запорирана от приходната администрация сметка на дружеството до края на следващия работен ден. Паралелно с това се осъществява и цялостна проверка на дейността на обекта, като дали се издават касови бележки при продажба на стоки, водят ли се правилно книгите за дневните финансови отчети и дали продавачите са назначени на трудови договори.

В обхвата на НАП Пловдив акцията се проведе едновременно в един и същи час в 13 фирми в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково и Смолян. Освен, че бяха иззети наличните средства, данъчните засякоха и нарушения на разпоредбите за регистриране и отчитане на приходите от продажби. Трима търговци ще бъдат санкционирани заради разминаване между касовата наличност и отчетените на фискалното устройство обороти.