Търсят оригинала на филма "Хан Аспарух"

Животът

06-11-2014, 17:19

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Организаторите на Културни салони за съвременно изкуство  в Поморие  започват акция за издирване на оригиналната лента на най-мащабната българска кинопродукция - филмът “Хан Аспарух”. Намерението на инициаторите е да бъде възстановена картината и звукът на филма и съвместно със създателите му, да бъде преработен в нов дигитален формат.

Това стана ясно на прожекцията на филма “681-ва: Величието на хана” в препълнения киносалон на читалище “Просвета - 1888” в Поморие. Веднага след края на филма се проведе среща-разговор на публиката с режисьора Людмил Стайков и изпълнителя на главната роля Стойко Пеев.  Режисьорът на филма “Хан Аспарух”Людмил Стайков сподели, че дори той не знае къде в момента се съхранява оригиналната лента на трилогията.  

Затова инициативата е да бъде открит къде е филмът, и той да бъде конвертиран от аналогов в дигитален формат. Идеята е да бъде преработена картината на “Хан Аспарух”, а звукът да бъде изцяло обновен - от моно, той да се превърне в многоканален, с добавяне на нови ефекти и нова звукова атмосфера. Така, най-мащабната българска кинопродукция “Хан Аспарух” ще бъде реставрирана и запазена за вечни времена, с модерни картина и звук, и ще бъде по-достъпна от всякога.