Пехотинецът убил Осама бин Ладен разкри самоличността си

Това е 38-годишният Роб О'Нийл

Разкриха името на американския пехотинец, убил лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен при операция през май 2011 година в Пакистан, предадоха световните информационни агенции.
Това е 38-годишният Роб О'Нийл, участвал в много мисии в Ирак и Афганистан и награждаван за тях. По-късно този месец Fox News ще излъчи интервю с него, но в сряда неговият баща Том съобщи името му.

По думите му, Роб е бил един от 23-та морски тюлени, взели участие в операцията, но е последният, който е видял бин Ладен жив и го е прострелял 3 пъти.

Припомня се, че миналата година пехотинецът е дал интервю за Esquirе, в което разказва за службата си в армията, където постъпва 19-годишен. Там обаче името му не е разкрито. Той споделя, че не е религиозен, но винаги е знаел, че е на тази земя, за да извърши нещо специално и след тази мисия е разбрал кое е то.

Той обаче напуска армията по-късно, след 16-годишна служба, след като губи някои от привилегиите си.

Том О'Нийл застава зад решението на своя син да разкрие истината. На въпрос дали се бои от отмъщението на ислямистите от "Ислямска държава". след разкриването на самоличността на сина му, баща му отговаря, че би нарисувал огромна мишена на входната врата на дома си и би написал: "Елате и ни хванете".

Решението на Роб О'Нийл обаче може да му донесе и сериозно наказание. По-рано тази седмица командирът на елитните части във Военноморските сили на САЩ контраадмирал Брайън Лоузи в отворено писмо предупреди подчинените си да спазват тази тайна, една от основните в устава им. Припомня се, че преди години друг от "тюлените", участвали в тази мисия, разказа за нея под псевдоним в книгата си.