20 години Факултет по икономически и социални науки в ПУ

Животът

07-11-2014, 08:17

Снимка:

bnr.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

В два дни ще бъдат представени над 120 научни текста в сферите на икономиката, управлението и политиката

Мащабна международна конференция организира по повод 20-годишнината си Факултетът по икономически и социални науки на Пловдивския университет. „Времена на несигурност и рискове: възможности и перспективи за развитие” е темата на конференцията, в която ще се включат 126 участници от България и чужбина. 

В рамките на два дни ще бъдат представени повече от 120 научни текста в сферите на икономиката, управлението и политиката, като 28 от презентациите ще бъдат направени чрез виртуална връзка. Във форума ще се включат вицепремиерът в служебния кабинет Йордан Христосков, вицепремиерът в предходното правителство Даниела Бобева и Румен Кънчев - бивш заместник-министър на отбраната. Официален гост на конференцията ще бъде и посланикът на Израел у нас - Н. пр. Шаул Камиса Раз.

Участие в конференцията ще вземат представители на университетите Портсмут /Обединено Кралство/, Флоренция /Италия/ и „Александру Йоан Куза” в Румъния. Българските участници са от 15 висши училища в цялата страна, Института за икономически изследвания при БАН и Института за изследване на обществата и знанието.

„Европа и Евразия: рискове, несигурност, перспективи” е темата на специална кръгла маса в рамките на конференцията. На нея ще бъдат анализирани кризата в Украйна и замразените и действащи конфликти в Черноморския регион. Ще бъдат дебатирани и отношенията между ЕС и Евразийският икономически съюз.

Факултетът по икономически и социални науки стартира през есента на 1994-а само с една специалност и с по-малко от 200 студенти, припомня деканът на факултета професор Иван Иванов.  Днес обучаваме 4000 бакалаври и магистри, с което държим първото място в Пловдивския университет по общ брой студенти и произвеждаме най-много магистри от университета, обяснява проф. Иванов. Той е пресметнал, че за 20 години броят на възпитаниците на факултета се е увеличил точно 20 пъти. 

Повечето от специалностите на фкаултета отново са в Топ 20 на общо над 100 дисциплини на ПУ по време на кандидат-студентските кампании. Към момента за най-желаната специалност – „Финанси” се отрежда второто място сред всички специалности на ВУЗ-а. Върви се към подмладяване на преподавателския и ръководния състав на ФИСН със стремеж да се въвеждат най-актуалните икономически, управленски и финансови дисциплини и най-модерните методи за обучение, както и да се насочват всички учебни програми към практическата реализация на студентите след дипломирането им, заявява проф. Иван Иванов.