Посланици и артисти от различни етноси откриват културен център

Животът

07-11-2014, 07:08

Снимка:

Иван Хаджийски

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Горно Сахране приема гости от цяла България

„Етносвят България" обединява хората с различен произход, живеещи у нас

Oт 14,00 часа утре официално ще бъде открита обновената сграда на Културно-информационен център „Етносвят България", намираща се в началото на кв. Лозенец, на ул. „Кап. Петко Войвода" № 54.

Сградата е построена през 2006 г., а сега е обновена и предоставена от Община Стара Загора на едноименното сдружение, познато като Клуб на етносите. Тя е на два етажа, над които има и полуетаж, там ще бъде настанен фондът на Библиотека „Родина".

Новият Център има зала за концерти, представления и филмови прожекции с общо 100 зрителски места; фоайе, което е подходящо за изложби, балетно студио, учебен кабинет, конферентна зала и 3 стаи за дейности по интереси. В центъра вече се провеждат занимания по йога и лечебна гимнастика, по изобразително изкуство - за деца. Скоро ще започне работата на клуб „Ръкоделие", има идея и за формирането на Певческа група.

На откриването са поканени посланици, почетни консули и други представители на дипломатически мисии, акредитирани в България. След празничния ритуал за официалните лица е организирана обиколка на културно - историческите забележителности на Стара Загора, посещение на Градската художествена галерия, Регионалния исторически музей, Архитектурения комплекс „Музей на религиите", Алеята на етническите общности, Античния форумен комплекс на Августа Траяна.

В 17,00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора започва концертът "Различни, но заедно". В него участие ще вземат творчески състави и изпълнители от различни етнически общности.
Концертът ще бъде открит от Фолклорен ансамбъл „Загоре" и закрит с общо изпълнение на песен за България.

„Етносвят България" е сдружение с нестопанска цел, което обединява физически и юридически лица от различен етнически произход - арменци, българи, гърци, евреи, поляци, роми, руснаци, турци, унгарци, украинци и американски граждани. Тяхното сътрудничество е насочено към социална етническа справедливост в обществото чрез предоставяне на равни възможности за изразяване на етническата индивидуалност посредством представянето на творчеството, традициите и обичаите на различните общности, живеещи в Стара Загора.

Откриването на центъра става дни преди 16 ноември - Международен ден на етническата толерантност.