В "Арсенал" вдигат заплатите

Военният завод продължава да търси още 1200 работници

Ръководството на фирмата готви и нови бонуси за колектива, съобщи Янко Костадинов, директор "Финанси и икономика" в дружеството.
Със 150 лева се увеличават заплатите на работещите в заводите 3 и 4 в „Арсенал“ АД, считано от 1-ви ноември тази година. Увеличението е компенсация за отдалеченост на работното място, което ще получават заетите в тези два завода. Решението за бонуса е на ръководството на „Арсенал“ съвместно с ръководствата на двата фирмени синдиката - КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Специални фирмени автобуси извозват работещите в заводите 3 и 4 от градовете Крън и Мъглиж и селата Хаджи Димитрово, Енина, Розово, Овощник, Черганово.

Практическото увеличение на заплатите ще се отрази в плащането за месец ноември, което работещите ще получат до 25-ти декември тази година.
Отделно от това в дружеството предстоят преговори на ръководството с двата фирмени синдиката за увеличаване на работните заплати на всички заети в дружеството, считано от 1-ви януари 2015 година. Очакваното увеличение е в рамките на 10%.

С този ход практически минималната работна заплата в оръжейницата след 1-ви януари 2015 година ще е по-голяма от минималната за страната и ще надхвърли 380 лева. Като се добавят и действащите сега стимули по КТД, реално минималната работна заплата в дружеството ще достигне 440 лева, а средната ще изпревари средната за страната.

Паралелно с това дружеството продължава да набира нови близо 1200 работници, основно в оръжейните цехове, за изпълнение на поръчки по подписани вече договори, обезпечаващи натовареността в следващите близо 3 години. Търсят се основно квалифицирани работници и оръжейни специалисти. В ход са и две програми, съвместно с български ВУЗ-ове за допълнителна квалификация на техническия персонал за част от заводите. Близо 5300 са заетите в момента в "Арсенал".