Почват с ремонт на бюджета

Парите

07-11-2014, 06:43

Снимка:

БНТ

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Подхващат пенсионната реформа, режат помощите за повече от 3 деца

Ремонт на бюджета ще бъде първата задача на новите министри и депутати. Още следващата седмица те ще преработят цифрите, предложени от служебния кабинет на Георги Близнашки. "Числата не отговарят на реалните нужди на страната, както и на неотложните решения, които кабинетът "Борисов" ще трябва да вземе", съобщиха за "Стандарт" високопоставени източници от ГЕРБ. Веднага след тази задача кабинетът ще се занимае и с казуса КТБ.

Приоритетната работа на новото правителство ще бъде свързана още с изработването на дългосрочна пенсионна реформа. Тя ще е съобразена с продължителността на живота в България. Това е едно от настояванията на АБВ, които бяха включени в програмната декларация, приета от четирите формации. Сред целите, които ще се гонят с реформата, са повишаването на максималния осигурителен доход и увеличение на тавана на пенсиите, както и ръст на доходите на всички пенсионери. Партиите са се договорили да отложат и промените при пенсионирането на работещите първа и втора категория до решение за реформата.

Формациите ще работят и по енергийната диверсификация на доставчиците на природен газ, ревизия в сектора, развитие на ядрената енергетика при "благоприятни за страната икономически условия", удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", както и по строежа на "Южен поток". Партиите се обявиха и за повишаване на енергийната ефективност, което да бъде приоритет пред изграждането на нови мощности. В програмата са заложени и мерки за намаляване на енергийната бедност, като броят на домакинствата, които получават енергийни помощи, ще скочи на над 500 000. Формациите са се договорили и за насърчаване на обществен дебат по теми от изборното законодателство, сред които задължителното гласуване и мажоритарен избор за половината народни представители.

Четирите партии ще предложат и промени в Изборния кодекс, според които 10 000 души чрез подписка могат да правят предложения за промени в законодателството. Изготвянето на максимално положителен доклад за правосъдието от ЕК в края на годината и влизането на България в Шенген са сред първите задачи пък на Меглена Кунева. С малкия и среден бизнес пък обеща да се захване новият икономически министър Божидар Лукарски.

Сред приоритетите на Патриотичния фронт, по които ще работи новият кабинет, е завършването на оградата по границата с Турция, както и спирането на детските надбавки за над три деца.<

Във финансовата сфера партиите се договориха за въвеждането на данък върху операциите на капиталовите пазари и въвеждането на минимално почасово заплащане. Правителството ще работи и за ограничаване на офшорките. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен