Погнаха здравната каса заради отказани лекарства

Лавина от дела ще се заформи до края на месеца заради липсващи лекарства и терапии на засегнати от особено опасни заболявания, предупредиха от няколко пациентски организации, които атакуваха здравната каса.

Съдебен процес срещу България се канят да предизвикат от федерация „Български пациентски форум”, ако до седмица НЗОК не повиши на 50% своя дял по отношение на препаратите за лечение на остеопороза. Сега касата поема едва 25% което е най-ниската стойност в Европа независимо че заболяването е социално значимо, алармира председателят на федерацията Иван Димитров. По думите му този въпрос е трябвало да бъде уреден още миналата година, веднага след влизането в сила на наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. Според нея реимбурсацията на препаратите за хронично протичащи заболявания с висока степен на разпространение на заболеваемостта, към които спада и остеопорозата, е 75%, пише "Монитор".

Според статистиката 426 000 жени и 80 000 мъже у нас са засегнати от коварното заболяване. Според прогнозите на Световната здравна организация през 2020 година остеопорозата ще заеме второ място по разпространение след сърдечносъдовите заболявания, като ще измести рака от тази позиция.