Над 140 председатели на общински съвети се събраха в Пловдив

Животът

07-11-2014, 11:23

Снимка:

Общински съвет Пловдив

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Гражданският контрол в местното самоуправление е все по-отчетлива тендеция

Националната асоциация на председатели на общински съвети отбеляза своята 10-годишнина в Пловдив - градът, в който е и учредена през лятото на 2004 г. По учредителния акт тогава подписи полагат 51 председатели на Съвети.

По време на тържественото събрание бе направена ретроспекция на изминалите 10 години и постигнатото през това време. Общинският съвет е законодателният орган на местно ниво и като такъв придобива все по-голяма тежест. За последните 10 години успяхме реализираме различни програми за укрепването му като стожер на местното самоуправление, отбеляза председателят на Асоциацията Красимира Германова, председател на Общински съвет Пловдив.

 Формалният домакин на събитието - арх. Илко Николов, председател на Пловдивски общински съвет, в своето обръщение сподели, че гражданският контрол в местното самоуправление е все по-отчетлив и това е една положителна тенденция. Това  поредно събрание на Асоциацията в Пловдив, което е доказателство за добрата работа и управленски практики, които съществуват в Пловдивски общински съвет, но е и доказателство за постигнатия синхрон с Общината, заяви арх. Николов. По думите му пряко следствие от този синхрон е и експертната работа на Съвета, изтъквайки факта, че за последните три години има ежегоден спад от 50 % на извънредните точки.

Управителният съвет на Асоциацията поднесе специални поздрави по случай номинирането на Пловдив за Културна столица на Европа за 2019. Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Сдружението на общините Тодор Попов, представители на Националната асоциация на секретарите на общините, кметове.