"Фортисимо клас" гостува в училище "Симон Боливар"

Животът

07-11-2014, 15:33

Снимка:

„Фортисимо клас”

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Фамилия Ешкенази въвеждат децата в тайните на музиката

Децата от СОУ "Симон Боливар" ще научат днес тайните на инструментите в оркестъра от цигуларя Хари Ешкенази. Музикантът гостува на четвъртокласниците от училището в рамките на програмата „Фортисимо клас”.  Целта на проекта е професионални музиканти да запознават децата с класически музикални инструменти като цигулка, виолончело, флейта, кларинет, валдхорна, тромпет, ударни инструменти. Включени са училищата СОУ "Симон Боливар", СОУ "Черноризец Храбър", ОУ "Душо Хаджидеков", ОУ "Алеко Константинов" .
В обектива на всеки урок вниманието на децата се насочва по модерен начин към устройството, историята и най-характерните особености на дадения инструмент, както и многобройните негови приложения в различните музикални жанрове, както класически, така и най-съвременни. Към този фокус се добавя творческото въображение на всяко дете и неговото активно участие в часа по музика, с изяви в множество образователни и същевременно развлекателни игри, като всеки един участващ може да се докосне истински до инструмента и да опита за първи път как се ражда музиката.
„Фортисимо клас”е осъществена със съдействието на фондация Америка за България по идея на Максим Ешкенази. Традиционно програмата завършва с голям концерт за всички участници.