Три лесни начина да разберете кой ви следи онлайн

Любопитството е характерна черта на хората

Те винаги искат да знаят нещо повече за своите приятели и познати, а интернет им дава голяма свобода за това. Интересът към вас също може да е голям – от страна на фенове, приятели, роднини, потенциални работодатели и дори от страна на някои злонамерени хора чиято цел е кражба на самоличност, а вие дори да не подозирате за това, пише digital.bg.

 

Как да разберете дали някой не ви следи? От PC World ще ни покажат 3 лесни начина да разберете кой ви следи онлайн. Информацията е полезна, защото ако се възползвате от тези съвети ще може да предприемете бързо необходимите мерки в случай, че установите действия, които застрашават сигурността ви.

 

Освен тези съвети, можете също така да разгледате и тези полезни съвета за сигурността ви в Интернет, защото наистина ако сте си имали проблеми с хакери, вие сте от хората, които добре осъзнават колко важна е неприкосновеността на личния ви живот.

 

 1. Използвайте Google Alerts

 

Първото нещо, което трябва да направите, за да разберете кой се интересува от вас онлайн е да потърсите помощта на Google. Влезте в Google и отворете www.google.com/alerts. Въведете вашето име в полето в горната част на страницата и кликнете върху „Create Alert“. Използвайте линка „Show Options“, за да зададете колко често да получавате имейли предупреждения и къде да ви бъдат изпращани те. От този момент, всеки път щом Google ‘забележи‘ вашето име на сайт, страница с новини, форуми или блог постове ще ви бъде изпращан имейл!

 

 2. Използвайте Mention.com

 

Mention.com е подобна услуга на Google Alerts, но с акцент върху социалните мрежи.  Mention.com е уеб базирана система за предупреждение, която има и мобилна версия за Android, iPhone, Windows 8 и Chrome. Регистрацията за стандартната услуга е безплатна, като Mention.com предлага 14 дневен пробен период на пълнофункционалната версия на услугата. След като се регистрирате, влезте в профила си и създайте Alert. Можете да изберете до три варианта на името ви, за което услугата ще следи, както и предпочитания от вас език. Кликнете върху Next Step, за да продължите и да изберете източниците, които искате да използвате. Когато сте готови, кликнете върху Create My Alert и след това върху Save. Освен това имате възможност да свържете вашите Twitter и Facebook акаунти с услугата за да получавате известията по-бързо. След това, щом Mention открие, че вашето име е било споменато, уеб интерфейсът или приложението ще се актуализират, така че да можете веднага да разберете кой търси или дава информация за вас в социалните мрежи.

 

3. Използвайте LinkedIn.com

 

Профилът ви в LinkedIn.com ще ви бъде изключително полезен за намиране на нова работа, независимо дали сте на свободна практика, експерт във вашата област или просто искате да промените кариерата си. Въпреки това, присъствието ви в LinkedIn означава, че всеки може да ви намери, затова трябва да сте наясно как може да защитите информацията си. Може да се абонирате за LinkedIn Premium, за да виждате пълна информация за тези, които се интересуват от вас и защо.