Бирата бори рака

Пот­ребителите трябва да консумират бирата с храна

Бирата намалява риска от образуване на ракови образование. Причината е, че в пивото се съдържа противораков агент, наречен xanthohumol, който се бори с причиняващите рак ензими, съобщи вчера проф. Габриела Маринова, директор на Института по криобиология и хранителни технологии към Селс­ко­стопанската академия, по време на изложение в Интер Експо Център в София, пише "Монитор". Освен това слабоалкохолната на­­питка предпазва косата, кожата и костите. Също така има действие да ни пази от развитие на зъбен кариес. Силицият, съдържащ се в бирата, действа изключително благотворно на здравето на костите, твърдят експерти и посочват, че умерената консумация на пенливото пиво се препоръчва при остеопороза. С бирена мая пък успешно се лекува пърхот, чупещи се нокти и акне, посочиха специалистите. Според експерти пот­ребителите трябва да консумират бирата с храна. Пре­по­ръ­чи­тел­ната доза за мъжете е по 1 литър на ден, а за жените - по половин. Продажбите на бира у нас през това лято са намалели заради лошото време, споделят от бранша. Само през ав­­густ спадът е с 10,5 на сто на годишна база.