Безплатният вход на балчиклии до Двореца бил дискриминация

Кметът на Балчик Николай Ангелов е глобен с 250 лева

Комисията за защита от дискриминация излезе с решение, според което безплатният достъп на балчиклии до Двореца е дискриминация по признак „лично положение”. Комисията посочва, че заповедта на ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, която разрешава безплатния вход за балчиклии трябва да бъде отменена, тъй като поставя хора с друго местожителство в неравностойно положение, съобщава Дарик Добрич.

В решението се посочва, че със заповедта си ректорът на СУ е извършил акт на дискриминация под давление на кмета и Общинския съвет на Балчик, както и заради оказания обществен натиск от страна на жителите на града. Кметът на Белия град Николай Ангелов обаче е глобен с 250 лева, затова че е осъществил дискриминация.

Комисията е разгледала въпроса за безплатния достъп на балчиклии в Двореца след жалба на група граждани от Варна, коментира пред Дарик Николай Ангелов. По думите му жалбата е внесена още по време на протестните действия на жителите на общината срещу въвеждането на платения вход. „Това е инсценировка, с която Софийският университет цели да отмени заповедта и да може да събира пари от всички”, посочи Ангелов.  Той беше категоричен, че ще обжалва решението на Комисията.
„Жителите на Балчик няма да се откажат доброволно от една придобивка, която са имали откакто съществува Двореца”, посочи още кметът на Белия град. Ако съдът потвърди решението, той очаква нови протести на балчиклии.