Румяна Бъчварова: Пътят, който сме поели, ще бъде тежък

Този формат на правителството се оказа единствено приемлив и възможен с мандат на ГЕРБ

Този формат на правителството се оказа единствено приемлив и възможен с мандат на ГЕРБ. Пътят, който сме поели, ще бъде тежък, каза пред Нова телевизия вицепремиерът в новия кабинет Румяна Бъчварова.

„Няма как да не се каже, че всъщност това, което направихме, са първи преговори по правила, при достатъчно публичност. Буквално до последния ден сме говорили по програмата", подчерта Бъчварова.

„Променихме формулата на управлението, за да имаме по-широка подкрепа. Дясноцентристко правителство можехме да направим само с реформаторите, ако имахме достатъчно гласове. Проевропейско реформаторско правителство е формулата, в която можеха да се включат АБВ. Ивайло Калфин е изключителна политическа фигура с голям опит. Надявам се социалната политика да се промени", каза още тя.

Бъчварова благодари на останалите политически сили, че персоналните въпроси по разпределянето на ресорите е било накрая. Румяна Бъчварова уточни, че са поставили условие за това да имат разбирателство по ключови приоритети. 

„Започнахме с 18 точки, по които видяхме, че имахме голямо съвпадение с останалите политически сили. Голямо беше разминаването с БСП и ДПС. Ред по ред, дума по дума, сме обсъждали минимум по 3 часа на ден програмата", допълни тя.

Бъчварова посочи, че има различни идеи, но партиите се обединяват по основни тези за общо управление. 

„Всяка от партиите запазва възможността в парламента да представи специфичните си идеи, да потърси мнозинство. Дори да го получи, това не означава, бламиране на правителство", заяви Бъчварова.

Според нея най-ценното е, че са се обединили по тези теми, които не са присъствали в програмите на отделните партии.