Днес! Зад кулисите на "Макбет" ни кани операта на Арахангелов ден

Пловдив Лайф

08-11-2014, 12:00

Снимка:

Plovdiv State Opera

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

В 17,00 часа в Дома на културата

Дни преди премиерата на една от най-драматичните опери от Верди – „Макбет”, желаещите ще могат да надникнат в „кухнята” на постановката. На 8 ноември (събота) от 17 часа репетицията на Голяма сцена в Дом на културата ще е отворена за публика. Нестандартната инициатива има за цел да подготви зрителите за най-новото заглавие от афиша на Операта и да ги запознае с процеса на „сглобяване” на една оперна премиера. Посетителите ще бъдат въведени в „Макбет” от изтъкнатия музиколог Юлия Манукян, която ще разкрие любопитни факти за историята на кървавата трагедия от Шекспир, претворена във великолепна опера от Верди. Драматургичното развитие на героите, ролята на оркестъра и трудностите пред изпълнителите също ще бъдат споделени.

В разходката зад кулисите ще се включат и солистите от „Макбет”, които ще разкажат за подготовката за тежката опера и лично ще се запознаят с публиката. Зрителите ще се докоснат до въртящия се декор, който е изработен от стотици килограми желязо, за да подсили смазващия драматизъм на Шекспир. Всички ще разгледат красивите костюми от кралския двор в Шотландия  и ще присъстват на гримирането на 30 вещици...

Черешката на тортата за публиката ще е част от режисьорската репетиция на доц. Нина Найденова, която ще започне след разходката на сцена. Демонстрациите на техническите службите и срещата със солистите са замислени така, че да не развалят изненадата на зрителите от посещение на истинското представление.

Билетите за „Зад кулисите: Макбет” са от 6 лева и дават право на отстъпка за операта „Макбет” през ноември и декември.

На 8 ноември (събота) касата на Концертна зала ще работи от 12 часа до 16.30 часа. От 16.30 ще работи касата в Дом на културата "Борис Христов"!