Тровят с киселина река Луда Яна, опасност за питейната вода

Животът

08-11-2014, 15:00

Снимка:

bnr.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Заплахата грози пряко пазарджишкото село Цар Асен

Киселинни води се изтичат в момента в река Луда Яна край пазарджишкото село Цар Асен и има опасност от замърсяване на питейната вода, съобщи bnr.bg . Замърсяването е от близката химико-биологична инсталация.

Сигналът е получен тази сутрин от местни жители, които обезпокоени са съобщили, че езерото, в което се оттичат окислените води преливат и в реката. По думите на кмета на селото Антоанета Генова нивото на реката в съоръжението достига 3 метра при допустими метър и половина.

Ако не бъдат взети спешни мерки, отровната вода ще попадне в кладенците с питейна вода и това би застрашило здравето на хората, каза още Антоанета Генова.

Сигнали са подадени и на телефон 112 и на всички институции, отговорни за решаването на проблема. Към момента не е ясно, коя е фирмата, която стопанисва инсталацията.

От кметството препоръчват, хората в региона да не ползват питейната вода докато не се изясни въпросът. Проблемът е и в това, че институциите ще могат да реагират адекватно едва в понеделник. Поне такива са получените отговори от там. Притеснението е, че дотогава окислените води от Луда Яна могат да се влеят в река Марица.