Студентите по медицина - без чужбина

От БАН спират изтичането на мозъци с документ

Студентите, които учат медицина, да не видят чужбина. За това настояват учени от Българската академия на науките (БАН). Част от родните корифеи настояват младежите, които следват за лекари, педагози и инженери да не се реализират зад границата.

„Идеята е да се спре с изтичането на мозъци от България, през последните няколко години хиляди специалисти отидоха да работят в други страни, а по този начин един ден у нас няма да останат никакви", обясниха от aкадемията пред „Всеки ден".

Колоритното им предложение е записано в документа „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България". Учените настояват студентите да подписват договори, че ще останат България, след като завършат университет. Друг основен аргумент е, че в момента страната ни инвестира в скъпото обучение на лекарите, но по-голямата част от тях избират да се реализират зад граница.От БАН са убедени, че трябва да се подписват договори, но само при условие, че държавата осигури и заслужените условия за качествено обучение и заплащане на тези специалисти.

„Висшето образование губи своята актуалност в рамките на 5 - 10 години", констатират още в документа от БАН. Специалистите в Академията са убедени, че знанията, получени във ВУЗ-овете, изветряват с времето, затова младите специалисти в областта, най-вече на високите технологии, могат да се натъкнат в ежедневната си работа на проблеми, които не са учили по време на лекции.

Според тях единственият начин младият специалист да е в крак с времето и да има успешна кариера, е да не спира да учи и да се квалифицира дори и след завършването на висшето си образование.Според учените от БАН един от големите ни проблеми е, че образованието вече не е приоритет за голяма част от обществото. „Наблюденията показват, че липсата на образование у родителите често се „наследява" от децата", пише още в документа.

  •