Първата задача на министрите: Утре предлагат заместниците си на Борисов

Политика

09-11-2014, 09:07

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всеки министър има свободата да номинира свои лични кандидатури за ресора си

Утре министрите от новото правителство трябва да представят на премиера Бойко Борисов предложения за зам.-министри, съобщава в. “24 часа”.

Всеки министър има свободата да номинира свои лични кандидатури за ресора си. Единственото изискване на премиера било в тежките ведомства като финансите, МВР и социалното да има по трима заместници. Идеята била така министрите да носят пълната отговорност за ведомствата и за екипите си.

Окончателната дума е на премиера - той ще реши дали да подпише заповедта за назначаване на предложените зам.-министри, или не. Това правило е записано в закона и в подписаното между ГЕРБ и реформаторите коалиционно споразумение.

Докато Борисов не одобри новите зам.-министри, на местата си остават хората от служебното правителство, тъй като те не са освободени, обясниха от МС.

Част от министрите готвели по два списъка с кандидати за зам.-министри. Единият щял да е с по 2-3 имена за техния ресор. Другият обаче бил подготвен като партийна квота за повече от един ресор. Причината е, че Реформаторският блок искал отговорността да е споделена и да има хора във всяко министерство.

В противен случай от блока се опасяват, че трудно биха прокарвали в парламента решения от техните ресори - правосъдие, здравеопазване, образование. “Отговорността трябва да е споделена навсякъде, а не ГЕРБ да ни хвърли щекотливите области изцяло”, каза депутат от РБ.

Трети вариант е вторият ешелон на ведомствата да е шарен - с преобладаващи съпартийци, плюс един заместник от друга партия, който да контролира. “Изборът навсякъде ще е според качествата на предложения човек”, обясни вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова пред “24 часа”.

“Даваме си сметка, че ГЕРБ има най-много подготвени кадри и където се наложи, ще помагаме”, коментира тя пред “Дарик”.

Вътрешният министър Веселин Вучков също допусна вчера, че може да му се наложи да приеме зам.-министри от коалиционните партньори. Той обаче щял да държи всеки кандидат да има или професионален опит в МВР, или да е юрист.

Патриотичният фронт ще получи шефското място в агенцията за българите в чужбина, научи още “24 часа”. Постът в момента е свободен, след като служебното правителство уволни досегашния Йордан Янев заради злоупотреби при издаването на удостоверения за български произход без нужните документи. За седмица в агенцията бе назначена Ива Йорданова, но тя напусна сама заради съмненията, че е назначена поради връзката си с лидера на СДС и вече министър на икономиката Божидар Лукарски.

Все още в управляващата коалиция не били наясно и дали областните управители ще се назначават по квотен принцип.
Реформаторите искат 1/4 от 28-те областни управители, както и заместници навсякъде. Държат още на участие в държавните агенции и комисии.

Ръководството на парламентарните комисии ще бъдат разпределено на шахматен принцип. Така например зам.-шефът на СДС Румен Христов ще оглави земеделската, където министър е Десислава Танева от ГЕРБ. Почти сигурно ген. Атанас Атанасов от ДСБ ще получи вътрешната комисия, за да контролира министър Веселин Вучков от ГЕРБ.